Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Google Maps се смета за апликација која мора да ја имате на телефонот затоа што ги наведува корисниците низ улиците и им помага за избегнување сообраќаен метеж.

Со новата надградба, Google Maps ве советува кога би било најдобро да тргнете на пат.

Новата опција во моментот е достапна само за корисниците на Android. Со податоците на кои покажува очекувано време и оддалеченост од саканата дестинација, се појавува и нова која ви советува кое време да тргнете.

Апликацијата функционира врз основа на податоци за сообраќајот. Опцијата не е потполно прецизна затоа што ако ве посоветува да тргнете пола час порано колку време ќе заштедите.

Google се уште не соопшти кога новата апликација ќе биде достапна на iOS уредите.

Порано Google Maps уфрли и опција која помага да го пронајдете својот автомобил на паркинг, што возачите со радост ја дочекаа.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново