Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во париските катакомби има 250 километри тунели, влегувањето во нив е дозволено само во текот на денот, и тоа – со водич.

Крадци ги искористиле париските катакомби, за да украдат 200 – 300 шишиња скапо вино од визба на колекционер. Кражбата била извршена додека сопственикот бил отсутен.

Крадците пробиле дупка во подрумот, а потоа ги искористиле катакомбите, за да избегаат, соопшти полицијата.

Вредноста на украденото вино се проценува на околу 250 илјади евра.

Крадците работеле со голема прецизност, што говори дека нападот внимателно е планиран.

Уште две винарски визби биле скршени, без да биде извршена кражба, соопштија од полицијата.

Во париските катакомби кои се користат од XVIII в. се подземна костурница, има 250 километри тунели.

Само мал дел од нив се достапни за патници. Посетителите не можат да одат во катакомбите без возач, а влезот во текот на ноќта е строго забранет.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново