Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Седум годишно девојче од Велика Британија откри меч во езеро, во кое се верува дека е фрлен легендарниот “Екскалибур” – мечот на кралот Артур. Малата Матилда го открила за време на нејзиниот летен одмор со своето семејство во Корнвол, Англија.

Токму таму се наоѓа езерото Дозмари во кое според легендата е фрлен магичен меч “Екскалибур”. Мечот е древен симбол на независноста на Англија, и се тврди дека нејзиниот сопственик мора да стане полноправен крал на царството.

Појавување на мечот на Матилда најверојатно нема археолошка вредност пишуваат англиските медиуми, зато што се тврди дека наводно станува збор за стар филмски реквизит.

Легендата сепак вели дека кралот Артур го добил волшебниот меч “Екскалибур” од волшебник, кои живее на дното на езеро или т.н. дама на езерото.

Откако Артур бил смртно ранет во една битка, тој го дал мечот односко му го доверил на својот витез Грифлет и му заповедал да го исфрли назад во езерото. Миг пред мечот да ја допре водаат, на површината се појави раката на жената, која го однела во длабочините.

Според историчарите, езерото од легендата веројатно е Дозмари, кое се наоѓа во денешниот Корнвол, Англија. Таму семејството на 7-годишната Матилда заминало на одмор. Кога тоа влегло во водата, девојчето го пронашло мечот на дното, вели нејзиниот татко, Пол Џонс.

“Тој беше само до половина во вода, а таа ме повика да го видам мечот. Им реков да не одат и веројатно видела парче ограда. Кога погледнав, сфатив дека тоа е навистина меч. Тој само лежеше на дното “, објасни тој. Според други легенди, Екскалибур е т.н. “Меч во каменот”, и оној што ќе успее да го извлече, ќе стане целосен крал на Англија. Отворениот меч има должина од 2 метри.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново