Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Знаете ли дека Швајцарија, која е еден од бастионите на неутралноста и мирот, почнала како земја на наемни војници? Познатите палати во градот Белиндзона сведочат за битките во средниот век меѓу миланците, Французите и младата швајцарска конфедерација. Овие камени цитадели се вклучени на Листата на УНЕСКО на светско културно наследство, потсетуваат за долгата историја на племиња кантони и земји, кои се обиделе да воспостават контрола над градот Тичино, каде што се зборува италијански. Градот биле стратешки важен за преминување на Алпите. Швајцарците имаат долга воена историја која дефинитивно не е неутрална. Иако, иронично, токму поради модерната антивоенска политика, посетителите можат да ја видат оваа воена историја.

Исчезнати градови

“Последиците од неутралноста се насекаде”, коментира за ВВС Клајв Черчил, професор по европски науки на Универзитетот во Кент, Англија, и автор на неколку книги за историјата и политиката на Швајцарија. “Кажи ми каде има штета од бомбардирањето во Швајцарија? Одговорот е никаде “, додаде тој. “Можете да го посетите било кој град во Швајцарија и да видите како тој расте на органски начин, бидејќи никогаш не бил нападнал. Вие визуелно ја искористивтте оваа неутралност, бидејќи целото минато на земјата е тука “, вели професорот. Одењето во оние градови што е како приказна за да сфатит колку е вистинска Црква. Целиот Берн, престолнина на Швајцарија, е вклучен на Листата на УНЕСКО со светско културно наследство заради историски галерии, згради и прочуениот часовник, направен во 1530 година На другиот крај на земјата, Ор – најстариот град во Швајцарија, успеал да ги зачува римски рушевини, додека во Белиндзона можете да се шетате помеѓу трите средновековни замоци и да ги истражувате историските камени села. Но, во средниот век, Швајцарците биле многу добри во освојувањето на војни. “Наемничката служба се должела на економски причини”, вели Лорен ьостшел, професор по политички науки на Универзитетот во Базел и директор на истражувачкиот институт Swisspeace. “Старата швајцарска конфедерација била многу сиромашна, немала инфраструктура за масовно земјоделство и пристап до колонијални ресурси, ниту излез на море, па наемништвото било само извор на приход”, додава тој. Швајцарските платеници се верни, па оваа активност одамна е добар извор на приход. Додека не ја загубиле позицијата.

Постигно со технологијата

Во битката кај Маринјано во 1515 година кога Французите и Венецијанците пристигнале со артилерија и оклопна коњаница Швајцарците се потпирале на копја. За жал, технологијата ги скрши. “По поразот, тие сфатиледека се добри војници, но нивните варвари не можеа да се натпреваруваат со артилерија”. “Така престанаа да интервенираат во најголемите конфликти во Европа”, додава експертот. Наместо тоа, тие ги обезбедувале своите услуги речиси исклучиво за Франција, што ги спасило непријатностите честопати да се најдат на двете страни од истата битка. “Тоа не се случило цело време, но кога се случило, тоа беше крајно загрижувачко, а тоа ја стимулиралое неутралноста”, рече Црквата.

Елегантно решение

Во тоа време станало јасно дека Швајцарците се бореа во премногу битки во корист на премногу страни, за да извлечат корист на сигурен начин, особено кога сите големи сили сакале да ја завладеат Швајцарија поради стратешкото нејзината локација како чувар на Алпите. Значи за време на Виенскиот конгрес во 1814-1815 година за воспоставување на мир во Европа по Француската револуција (за време на која Швајцарците биле чувари на француската монархија, вклучувајќи на нејзиниот последен крал Луј XVI) и при Наполеонските војни (за време на кога Французите упаднале во Швајцарија и ставиле крај на старата конфедерација), Швајцарците понудиле елегантно профитабилно решение за целиот континент – дозволете ни да бидеме неутрални. Тоа било од клучно значење. Како што забележува Гостшел “неутралноста има смисла само ако останатите сили го признаат”. Оттогаш Швајцарија е неутралната земја која ја познаваме денес. Значи, кога патувате до Женева, поспрете се пред статуата на Шарл Пикте де Рошмон за да му се заблагодарите за пишување на декларацијата за неутралноста, која е ратификувана од Виенскиот конгрес. Додека сте таму, посветете едно попладне на музејот на Црвениот крст, каде што ќе дознаете следниот голем чекор од швајцарскиот неутралност – решеноста на земјата кон хуманитарната помош.

Тест на доверливост

Сè започна во 60-тите години на 19 век кога Хенри Дијанан, трговец од Женева, билна пат да работи со Италија. Намерата му била да најде решевие на проблемите на трговскиот пат, но кога видел колку застрашувачки бил лекувани ранетите војници во окрвавените боишта на Наполеон III, го променил своето мислење и создал Црвениот крст. Во тоа време работите за Швајцарија се одвиваат добро. Создавањето на Црвениот крст ја зголемило сигурноста на земјата и доведе до потпишувањето на првата од Женевските конвенции во 1864 година, за која ја добил нејзиното прва Нобелова награда за мир, кој била врачена во 1901 година и обезбеди на земјата “нешто како мека сила” во Европа. Но светските војни и угледот на земјата била подложена на тест, особено за време на Втората светска војна, кога Швајцарија го откупи еврејското злато од нацистичка Германија и одби да обезбеди азил на Евреите. “Од швајцарска гледна точка неутралноста е успех, бидејќи Швајцарија не се меша во никаков конфликт. Но се јавуваат многу дебати за тоа дали Швајцарија навистина била неутрална, особено за време на Втората светска војна, иако не учествува во воени дејствија “, забележува Гостшел.
Армија, но за што?

Армијата е една од највознемирувачките работи во Швајцарија за странци. Ако е толку неутрална, зошто ѝ е потребна армија? “Швајцарската неутралност отсекогаш била вооружена. Еден ден некој може да нападне, па мора да имаш армија, за да можеш да одбраништ својата земја “, забележува Черчил. Предводени од истата логика, Швајцарците создале широка мрежа на засолништа и подземни болници за време на Втората светска војна, од кои некои се отворени за туристи денес. Што се однесува до тековните швајцарски вооружени сили, може да ги најдете низ целата земја. Но, не ви е потребна среќа да гледате многу неверојатни резултати од моменталната неутралност на Швајцарија. Секој може да влезе во парламентот во Берн, во Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН), половина од која е во Швајцарија, а другата половина во Франција, канцелариите на ОН во Женева (иако Швајцарија стана членка на ОН дури во 2002 година ). Но исто така можете едноставно да оставите вашите сетила отворени кога патувате во земјата во потрага на уникатни места поврзани со швајцарската култура, јазици и храна во земја која со векови се наоѓа меѓу мирот и војната.

 

Најново