Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Дубаи најави изградбата на проектот за “ревизорски град” според моделот на италијанската Венеција вредност 680 милиони долари, соопшти весникот “Арабиан бизнис” (Arabian Business).

Проектот ќе биде врз основа на The World Islands – острови на 4 км. од крајбрежјето на главниот град на емиратот Дубаи. Дел од блискоисточната Венеција ќе е под вода.

Посетителите ќе пристигнуваат по море или со авион. Потоа ќе бидат транспортирани со канали кон места за рекреација со увезени од Италија гондоли. Освен хотели и други места за одмор, во дубајската Венеција ќе има и места за одржување на традиционални италијански фестивали, изложби и други настани.

Околу “Сината Венеција” ќе бидат згрижени 400 000 квадратни метри морски корали и ќе има 12 пловечки плажи.

Дубајската Венеција ќе ги прими првите гости во 2020.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново