Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

На 1 декември 1949 година е роден Пабло Ескобар. Денес наречен „Кокаинскиот крал“ Ескобар, кој беше убиен на 2 декември 1993 година, а денес ќе имаше 68 години. Ескобар е колумбиски наркобарон и терорист.
Над 80% од дрогата, увезена во САД во 70-тите и 80-тите години, доаѓале од неговиот картел што во шпицот го претвориле во еден од најбогатите луѓе во светот.

Прочитајте ги 7 факти за Ескобар непосредно пред неговиот 70-ти роденден:

1. Ескобар е роден во Рионигро, Колумбија. Неговиот татко бил земјоделец, а неговата мајка била наставник во основно училиште. Ја започна својата криминална кариера на улиците на Меделин како тинејџер. Пабло биле амбициозен од самиот почеток. Тој им кажал на своите пријатели дека ќе биде милионер до 22 години, а исто така сакал да стане претседател на Колумбија.

2. Пред да стане наркобарон, Ескобар се занимавал со кражби на автомобили, продажба на шверцувани цигари и лажна лотарија на билети и киднапирања. Во 1970-тите, тој влегол во трговијата со дрога. Во 1975 година тој го организираше убиството на локалниот наркобос Шефи Фабио Рестрепо и ја презеде контролата над неговата организација. Наскоро, Ескобар го контролирал криминалот во Меделин и обезбедил извоз на 80% кокаин во САД.

3. Во почетокот, кокаин бил ставан во стари пневматици. Во одреден период, Ескобар месечно внесувал помеѓу 70 и 80 тони кокаин во САД. Освен со авиони, Ескобар исто така транспортирал кокаин и во две мали подморници со далечинска контрола.

4. На својот врв, картелот Меделин инјектирал 15 тони кокаин дневно во САД. Ескобар стана еден од најбогатите луѓе во светот. Бидејќи располагал со многу повеќе нелегални пари, кои не можел да ги депонира во банките, тој чувал огромни количини во магацин, каде што околу 10% од парите биле изедени од стаорци или уништени од вода. Според неговиот сметководител картелот трошат по 2.500 долари месечно само за ластици кои ставаат на книжните пари. До средината на 1980-тите, Ескобар стана еден од највлијателните луѓе во светот. Во 1989 година, магазинот Форбс го рангираше на седмо место со личен статус вреден 25 милијарди долари. Во тоа време, тој можел да убие некого, во секое време и насекаде.

5. Ескобар разговарал со своите непријатели користејќи метод наречен plato o plomo, што значи сребро или олово. Ако некој се попречил на неговиот пат, тој прво се обидувал да го поткупи, а ако тоа не станувало, тогаш наредувал овој човек да биде убиен. Ескобар е одговорен за убиствата на кандидат за претседател на Колумбија, главен обвинител, министер за правда, над 200 судии, над 1.000 полицајци и десетици новинари.

6. Ескобар купува 20 квадратни километри земјиште во близина на малиот град Пуерто Триунфо, каде изградил замок Hacienda Napoles. Внатре има зоолошка градина, езеро и други рекреативни добра за него и неговото семејство. Се верува дека забави со кокаин биле одржани на ова место, на кои присуствувале највлијателните и најубавите луѓе во Колумбија. Овој рај сега е во урнатини.

7. Ескобар ја создава својата сликата на Робин Худ кај сиромашните луѓе. Тој троши милиони на паркови, стадиони, училишта, болници и цркви во Западна Колумбија. Тој дури и им дава пари на сиромашните преку проектите за домување и други социјални иницијативи. Во 1982 година, Ескобар дури влегол во колумбискиот парламент.

 

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново