Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Иако Венера е една од најневозможните планети за живот во нашиот Сончев систем, можно е на неа да се крие живот, но во друг облик.

Имено, облаците киселина на венера може да бидат дом на едноставен микробиолошки организам, според истражувањето објавено во магазинот „Астробиологија“.

Научниците проучуваа неидентификувани податоци кои сочинуваат темни закрпи во облаците на Венера. Користејќи ултравиолетови зраци и вселенски сонди, откриле дека се составени од сулфурна киселина и честички кои апсорбираат светлина.

Професорот Ракеш Могул, соавтор на истражувањето и биолошки хемичар на Политехничкиот универзитет во калифорнија, објасни дека бактериите може да бидат одговорни за присуство на сулфурна киселина.

„На Замјата веќе знаеме дека живот може да постои во многу кисели средини, да се храни со јаглено-хидрати и да произведува сулфурна киселина“, вели тој.

Токму затоа, неговото истражување сугерира дека Венера може да има населива клима во следните две милијарди години.

Иако Венета е со слична големина и структура како Земјата, има тенка и токсична атмосфера со многу високи температури, а зад облаците киселина може да се види свет полн со вулкани и деформирани планини.

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново