Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Палма де Мајорка планира да забрани издавање станови на туристи и на тој начин да стане првиот шпански град што ќе ја воведе таа мерка.

Градоначалникот Антони Ногуера денеска изјави дека градските власти ќе гласаат за таа одлука, бидејќи „нема ништо полошо од тоа да имаш жители кои не можат да живеат во својот град, ниту да си дозволат да изнајмат стан“.

Побарувачката за изнајмување станови во Мајорка и повеќето шпански градови е зголемена во последниве години.

Многу жители и локалните власти сметаат дека кириите се зголемиле поради интернет апликациите кои им овозможуваат на туристите да изнајмат станови директно од сопственикот на краток рок.

Ногуера вели дека куќите ќе бидат изземени од забраната, освен ако не се во заштитените зони, во близина на аеродромот или во индустриските зони./МИА

 

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново