Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Од денеска сите владини згради во јужната германска провинција Баварија се должни да го постават христијанскиот симбол – крст, на влезните зони.

– На научните и културните згради како универзитети и музеи и театри се препорачува да стават крст на влезовите, изјави портапрол на баварското Министерство за наука.

– Таа наредба важи за сите згради што се под управа на Министерството со исклучок на колеџите, театрите и музите, за кои тоа е само препорака, изјави таа. Сепак, таа не одговори дали ќе има казни за оние институции кои нема да ја почитуваат наредбата.

Законот е воведен од новиот премеир на провинцијата Маркус Зодер и беше предмет на политички спорови.

– Крстот е основен симбол на нашиот баварски идентитет и начин на живот. Тој упатува на основните вредности како што се добротворни цели, човечко достоинство и толеранцијa”, изјави на прес-конференција во Баерн државниот премиер Зодер во април, кога беше објавен новиот закон. Потоа излезе и прикова крст на ѕидот во фоајето во на Баварската државна канцеларија.

Католичката црква има силно влијание во таа провинција, каде на власт се конзервативците Христијанскосоцијалниот сојуз, сестринска партија на ХДС на канцеларката Ангела Меркел.

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново