Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

santa fin

Во видеото можете да видите што се случило со глечерот Helheim во Гренланд, за само 30 минути.

Во јуни, огромна санта мраз, долга 6 километри и тешка 10 милијарди тони, се отцепила во Гренланд и паднала во океанот, пишува Daily Mail.

Мразот со големина на Менхетен, се отцепувал половина час. Прво почнале парчињата мраз да се распаѓаат, па потоа голем дебел дел што се кревал над површината на морето, паднал во водата. Така во водата завршил 10 милијарди тони тежок мраз.

Иако звучи застрашувачки, треба да се земе во предвид дека тоа во просек е само една третина од вкупната количина, што Гренланд ја губи годишно.

Колкава е всушност силата на природата и како изгледа распаѓањето на мразот, што може да се осети многу далеку, можете да погледнете во видеото што го направила Дениз Холанд од Центарот за набљудување на промените на нивото на светските мориња.

 

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново