Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

zemja fin

Светот ќе мора да преземе брза акција ако сака да го ограничи климатското затоплување на 1,5 Целзиусов степен, оценуваат експерти за климатски промени на Обединети нации и предупредуваат дека ќе има значителни ризици ако овој праг се надмине.

Меѓувладината експертска група за климатски промени, лауреат на Нобеловата награда за мир, објави извештај од 728 страници во јужнокорејскиот град Инчон, во кој детално се опишува корисното влијание врз времето на Земјата, здравјето на луѓето и екосистемите ако глобалните лидери успеат во иднина да го запрат затоплувањето предизвикано од човекот на половина степен Целзиусов, наместо целта од еден степен Целзиусов.

Научниците предвидуваат дека ако тоа се случи, од недостиг на вода ќе страдаат двојно помалку луѓе отколку сега, ќе има помалку смртни случаи и болести поради топлина, смог и разни инфекции, ќе има значително помалку топли бранови, поројни дождови и суша.

– За некои луѓе, без сомнение, тоа е прашање на живот или смрт, изјави Натали Маховолд од Универзитетот Корнел, која е еден од авторите на извештајот.

Во 2010 година, учесниците во меѓународните разговори за климата ја прифатија целта за ограничување на затоплувањето на два степена во споредба со прединдустриската ера. Ова беше наречено „Цел од два степена“.

Во 2015 година, кога беше историскиот Париски климатски договор, беше определена двојна цел – два степена Целзиусови и повисоката цел од 1,5 степен Целзиусов во споредба со пред-индустриската ера. Целта од 1,5 степен беше на инсистирање на ранливите земји, кои целта од два степена ја нарекоа „смртна пресуда“.

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново