Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

guska fin

На 21 јануари се одбележува Меѓународниот ден на прегратката. Празникот што ги тера луѓето да се насмеат во напнатиот секојдневен живот постои од 1986 година. Првпат беше прославен во Клео, Мичиген , САД. Кевин Закранини е негов основач.

Идејата на овој „празник“ е да ги охрабри сите да ги гушкаат без грижа и без посебна причина своите блиски , пријатели , па дури и непознати по улицата. Основачот на празникот го избрал токму овој датум за неговото одбележување, бидејќи според статистиката луѓето се најтажни и депресивни токму меѓу божиќните и новогодишните празници и Денот на вљубените.

Статистичките податоци покажуваат дека многу луѓе, не само во Америка, туку и во други земји во светот, се загрижени за слободното изразување на нивните чувства . Прегратката на јавно место може да влијае на нас!

Научниците сметаат дека луѓето кои сакаат да подаруваат прегратки всушност длабоко во себе имаат потреба да добиваат љубов , топлина и безбедност преку овој гест на близина.

Во Меѓународниот ден на прегратката намалете ја брзината на бурното секојдневие, погледнете околу себе и прегрнете драг човек за вас, бидејќи прегратката е израз не само на љубов, но и на благодарност, дека некој е до нас.

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново