Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

zgrada fin

Минатиот месец зградата Mjösa Tower стана највисоката дрвена зграда во светот со 18 ката и висина од 85,4 метри. Веднаш по неа е дрвената зграда HoHo Wien во Австрија со 84 метри и манастирот Пери Шепинца во Романија со 75 метри. Бидејќи делумно е направена со Kerto LVL дрво, кое е истовремено и одржливо и еколошки, зградата истовремено е и еколошка.

И конструкцијата и фасадата на зградата се направени од дрво, додека на повисоките катови платформите се направени од бетон за да се спречи нишање. Долните осум ката најголем процент се направени од Kerto LVL дрво и таму ќе бидат сместени хотел и канцеларии. Бидејќи дрвото е со висок квалитет, но е доста лесно, изградбата на ваквите згради е побрза и не се трошат толку ресурси.

Со оглед на тоа дека станува збор за дрвена зграда, Mjösa Tower е дизајнирана со посебна заштита од пожар. Освен тоа што има посебен систем прскалки за гаснење пожар, секој кат е направен од дрво кое е отпорно на оган барем 90 минути.

Според компанијата која ја направи, финската Metsä Wood, когадрвото од кое е направена зградата ќе дојде во контакт со оган, поцрнува од надворешната страна и самото создава заштитен слој. Kerto LVL е ламиниран фурнир, направен со лепење тенки парчиња меко дрво . Многу е црвст, издржлив и не се витка.

Освен тоа, финската компанија Metsä Wood го произведува користениот материјал во изградбата со 100% биоенергија и без никаков или со малку отпад. Деловите од дрвото кои не можат да се искористат во производниот процес потоа се користат или за пелети или за биоенергија која ја напојува мелницата.

Но, не само тоа. До мелницата има фабрика за биогреење која се користи за енергија за производство, а вишокот енергија се дава на соседниот град Лоха. Компанијата Metsä Wood дефинитивно има голем придонес во остварувањето на целта Финска да ја намали емисијата на стакленички гасови за 80% до 2030 година.

Mjösa Tower е симбол на променливите трендови во градежништвото. Таа е доказ дека масивните структури може да се направат од одржливи материјали без да се намали нивниот квалитет.

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има
потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/04/2019 година.