Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

slo fin

Тим на археолози од Музејот Помур во Словенија откриле средновековни гробови во местото Тишина, први од таков вид во северноисточниот дел на Помур.

Досега се идентификувани 50 гробови, иако тие проценуваат дека ги има околу 100 -на, наведува STA.

Најзначајниот артефакт пронајден во гробовите биле различните типови на женски накит, главно украси за коса и прстени. Само Санковиќ, водичот на арехеолошкиот тим, изјавил дека пронајдените предмети припаѓаат на времето „белобрдската култура“ која ја населувала Панонската низина помеѓу 10 -ти и 12 -ти век.

Откриените гробници и новите факти поврзани за настанокот и средновековната историја на словенскиот град Тишина. Тие за прв пат се спомнати во пишувањата документирани 1347 година, а ова откритие го поместува неговиот настанок за уште најмалку 300 години порано.

Експертите кои го спровеле деофизичкото истражување во локалните цркви откриле дека под неа може да се крие уште една постара црква која датира од истото време како и гробниците. Минатата година откриени се средновековни и модерни гробови во должина на северниот и јужниот ѕид од црквата Раѓање на Марија, а ископнини моментално се прават помеѓу 30 до 50 метри северно од црквата.

 

 

SEMM baner MK

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Почитувани,

Општина Велес ја известува јавноста дека Градскиот пазар во Велес наместо во вообичаените пазарни денови, отворен е за работа секој ден, од понеделник до недела, од 07:00 до 14:00 часот.

Претходно донесените мерки за Градскиот пазар сè уште се на сила.

Малиот пазар во Нова населба останува затворен за работа, затоа што сè уште не се создадени услови за негово повторно отворање.

Општина Велес упатува апел до сите жители на општината за почитување и придржување кон мерките за превенција и заштита од ширење на Ковид-19 (коронавирус).

Јавното здравје е заедничка одговорност.

Со почит,

Општина Велес

 
   
   
   
   

Најново