Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

semejstvoMars

„Убавината е минлива, но дијамантите и парите траат вечно“ е веројатно мотото кое го следат најбогатите семејства во светот. Десетте најбогати семејства имаат шокантен групен приход од неверојатни 3,4 трилиони долари, што е на исто ниво со целиот БДП на Германија, Велика Британија и Франција. Ова се десетте најбогати семејства во светот.

10. Семејството Думас од Франција, во чија сопственост е брендот Hermes, има богатство вредно 49,2 милијарди долари. Првите пари за семејството ги заработил покојниот Тири Хермес во 1837 година. Во 21 век, овој бренд прерасна во глобален моден бренд.

9. Семејството Брин од САД, нивното богатство се проценува на 51,1 милијарди долари. Сергеј Брин е интернет и технолошки моќник и ко-основач на компанијата Google. Во моментов е претседател на матичната компанија Alphabet. Богатството на Брин се дели меѓу неговите две деца. Неодамна се разведе од сопругата, Ана Војчицки, која е и самата богата, а проценетата вредност на нејзиното богатство е 480 милиони долари.

8. Богатството на семејството Амбани од Индија се проценува на 52,3 милијарди долари. Дирубај Амбани бил ко-основач на компанијата Reliance Industries. Неговото богатство се дели подеднакво помеѓу неговите синови кои денес делуваат како мнозински акционери на компанијата.

7. Семејството Пејџ од САД има богатство кое е проценето на 52,4 милијарди долари. Лери Пејџ е ко-основач на Google, а сега е извршен директор на Alphabet. Своето богатство го дели со сопругата Лусинда Сатворт и нивните две деца.

6. Семејството Албрехт од Германија има богатство вредно 53,5 милијарди долари. Парите ги заработиле двајцата браќа Карл и Тео Албрехт, кои се основачи на супермаркетот Aldi. Со ланците сега управуваат нивните деца.

semejstvotajland

5. Семејството Чакри од Тајланд. Нивното богатство се проценува на 60 милијарди долари. Семејството Чакри во последните 237 години владеело во Тајланд, а населението спрема нив се однесува со почит. Семејството се состои од 22 монарси кои контролираат богатство од 60 милијарди долари.

4. Семејство Елисон од САД. Тежат дури 61,8 милијарди долари. Лери Елисон е ко-основач на глобалната корпорација Оракл.

zukenberg fin

3. Семејство Закерберг од САД. Нивното богатство се проценува на 63 милијарди долари. На чело на ова семејство е Марк Закерберг, основач на империјата. Своето огромно богатство го дели со сопругата Присила Чен и со двете ќерки. Неодамна, Марк изјави дека ќе донира голем дел од своето богатство во добротворни цели.

2. Семејството Слим од Мексико има богатство вредно 64,9 милијарди долари. Ова семејство беше најбогато во светот во периодот помеѓу 2010 и 2013 година. Семејството го стекнало богатството благодарение на својата компанија Grupo Karso.

1. Семејството Марс од САД се најде на првото место меѓу најбогатите семејства во светот. Нивното богатство се проценува на 70,8 милијарди долари. Сопственици се на компанијата Mars.

 

 

SEMM baner MK

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново