Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

cevli fin

Еден потполно поинаков пристап за социјално дистанцирање во време на пандемијата од коронавирусот измислил романскиот чевлар од градот Клауза.

Идејата на Григор Лупа била да направи кожни чевли со број 75 за луѓето воопшто да немаат можност да се приближат премногу едни кон други.

„Гледаме на улиците како не се почитуваат мерките на дистанцирање“, вели Григор кој веќе 39 години произведува чевли.

„Отидов до продавница да купам нешто за градината. Немаше многу луѓе таму, но сите махинално се приближуваа едни кон други. Доколку двајца носат вакви чевли, тогаш ќе постои одалеченост од барем метар и половина кога ќе се сретнат лице во лице“, истакнал тој.

Досега има веќе 5 порачки, а го инспирирале токму чевлите кои ги правел за потребите на снимањето на еден филм.

Цената на ваквите чевли изнесува „само“ 100 евра.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново