Најстарата панда во светот, 37-годишната Баси, угина, соопштија нејзините старатели во кинеската југоисточна покраина Фузхоу. Баси го достигна екививалентот на возраста од сто човечки години.

Дубаи најави изградбата на проектот за “ревизорски град” според моделот на италијанската Венеција вредност 680 милиони долари, соопшти весникот “Арабиан бизнис” (Arabian Business).

Изворот на италијанската река По потполно пресуши поради долгото и врело лето, што има трајни последици врз земјоделските култури во северниот регион.

Знаете ли дека Швајцарија, која е еден од бастионите на неутралноста и мирот, почнала како земја на наемни војници? Познатите палати во градот Белиндзона сведочат за битките во средниот век меѓу миланците, Французите и младата швајцарска конфедерација. Овие камени цитадели се вклучени на Листата на УНЕСКО на светско културно наследство, потсетуваат за долгата историја на племиња кантони и земји, кои се обиделе да воспостават контрола над градот Тичино, каде што се зборува италијански. Градот биле стратешки важен за преминување на Алпите. Швајцарците имаат долга воена историја која дефинитивно не е неутрална. Иако, иронично, токму поради модерната антивоенска политика, посетителите можат да ја видат оваа воена историја.

Седум годишно девојче од Велика Британија откри меч во езеро, во кое се верува дека е фрлен легендарниот “Екскалибур” – мечот на кралот Артур. Малата Матилда го открила за време на нејзиниот летен одмор со своето семејство во Корнвол, Англија.

Во париските катакомби има 250 километри тунели, влегувањето во нив е дозволено само во текот на денот, и тоа – со водич.

 

Најново