dzin elizabeta

25.11.2020

Британската кралица Елизабета Втора отпочна свое сопствено производство и продажба на џин, пренесува „Дејли Мејл“.

bazen polska

23.11.2020

Најдлабокиот базен на светот со пад од 45,5 метри, наменет за обука и тренинзи на нуркачи, беше отворен викендов во близина на полската престолнина Варшава.

pingvini1234

20.11.2020

Природата им подарила љубов на сите. Но, не сите го ценат тоа подеднакво.

На примерите на овие животни, треба да се научи, тие остануваат верни едни на други засекогаш, не се занимаваат со авантури и се грижат за својот партнер.

Албатрос

Албатросот може да лета на долги растојанија, но тие секогаш се враќаат на едно место, таму каде што го оставиле својот партнер.

Нивните врски се мерат во години и завршуваат кога една од птиците умира. Тие ја покажуваат својата вљубеност со интересен, но нежен ритуален танц.

Лебеди

Не се вели без причина дека лебедите се бидат симбол на искрена љубов. Нивните испреплетени лебеди формираат срцев облик, а зад тоа се крие приказната за вистинската љубов.

Лебедите го поминуваат целиот свој живот само со еден партнер и се целосно еднакви во таа врска. Двајцата се хранат, одгледуваат и се грижат за своите млади.

Волци

Иако на прв поглед не изгледаат како романтични и нежни животни, тие се едни од најверните партнери во животинскиот свет. Чопорите се симбол на семејството и заедништвото.

Мажјакот и женката се подготвени да направат се за да ги заштитат своите младенчиња и партнери. Ако во глутницата има осамен волк, кој не нашол партнер или останал без него, глутницата брзо ќе го прифати и ќе стане дел од нивното семејство.

Штркови

Љубовта е насекаде во животинскиот свет и не е невообичаено видовите да можат да ја покажат на вистински начин. Меѓу нив има и штркови.

Верните и моногамни штркови се правило во нивниот свет, откако ќе најдат соодветен партнер, остануваат со него до крајот на животот.

Пред да ја пронајдат „сродната душа“, мажјакот на штркот има повеќе „девојки“, но кога ќе ја најде вистинската, останува верен на неа.

Тој е верен партнер кој никогаш нема да ја разочара својата љубов и никогаш нема да ја изневери својата сакана.

Пингвини

Пингвинот треба да вложи многу напор и време да освои партнер. За да може пингвин да го привлече вниманието на својот избраник, мора да танцува пред него неколку дена, а меѓу некои видови постои обичај да се дава „свшенички прстен“.

Кога пингвинот ќе се заљуби, тој го избира најубавиот камен што може да го најде и го носи пред нозете на женката.

Ако женката го прифати, тоа значи дека чувствата му се возвраќаат. Откако ќе се заљуби, без оглед дали неговите чувства ќе бидат возвратени, пингвинот останува заљубен до крајот на животот. Затоа има одреден број на самци во нивниот свет.

Диви патки

Во многу култури, вечната љубов е прикажана како симбол на диви патки. Кога диви патки решат да бидат заедно, тие остануваат верни едни на други засекогаш.

Кога имаат потомство, мажот го штити семејството од агресивни предатори, а женката се грижи децата да бидат сити, да бидат топли и пријатни.

Кога дивите патки ќе се вљубат тие до крајот на животот не гледаат во некој друг и не се впуштаат во несовесни љубовни авантури.

Мите Јаначков

pametnideca fin

19.11.2020

Како месецот во кој е родено вашето дете ја одредува интелигенцијата и неговите достигнувањата?

Grad Makedonija

19.11.2020

Верувале или не, Македонија е и име на мал град сместен во североисточниот дел од државата Охајо, САД.  Во 2018 г. населението броело 11.927 жители.

cats

18.11.2020

Истанбулските власти создадоа мобилна апликација ''SmetiPati'' која ќе се обиде да постигне амбициозна цел, а тоа е лоцирање на сите мачки и кучиња кои шетаат по градските улици.

 

 

SEMM baner MK

KOZUVCANKA 2021 01

Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра

 

Најактивниот акцелератор во Македонија Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра во стартап фирми и дополнителна техничка поддршка, менторство и пристап до компании. Повикот е отворен за пријавување до 15ти Март, со вкупен буџет за инвестиции од 300.000 Евра кои ќе се инвестираат во 3-5 компании.

X Фактор Акцелератор е првиот од трите акцелератори поддржани од ФИТР преку Светска банка, кој во изминатата година реализираше две инвестиции во вкупен износ од 200.000 евра во стартап – тимовите на Матриошка и Vision Dynamix.

Оваа година и покрај предизвиците на корона кризата - X Фактор Акцелератор продолжува да креира средина која го стимулира и поттикнува развојот на новите бизниси преку поддршка на растот за регионална/глобална експанзија.

Кои критериуми треба да ги исполнат стартапите за да аплицираат на повикот?

Што бараме од компаниите како услов за влез во Инвестициската програма:

 • Оформен, искусен и посветен тим,
 • Оформен производ кој е во фаза на пазарна валидација,
 • Продажба на први клиенти,
 • Компанијата да е регистрирана во Р.С.Македонија, со најмалку 51% Македонска сопственост.

Оваа година фокусот е на иновативни решенија од било која дејност, со глобален потенцијал на раст.

 

Што добиваат стартапите во рамки на Инвестициската програма?

Оваа програма има за цел да ги донесе компаниите што побрзо до инвестиција и нови пазари. За таа цел X Фактор Акцелератор ќе започне со преговори за инвестирање и менторска поддршка со 5 до 10 од аплицираните компании преку:

 1. Специјализирана менторска програма спроведена од нашиот тим, како и од искусни ментори од партнерските организации: ФИТР, World Bank, SwissEP, Startup Macedonia, Senior Experts Program.
 2. Покрај експертската помош, акцент ќе ставиме на валидација на постоечките решенија и бизнис модели за пристап до локалните и интернационалните пазари со искусните тимови на нашите корпоративни партнери како Oracle for startups и други локални и глобални корпорации.
 3. Техничка поддршка за компаниите преку унапредување на нивната маркетинг стратегија, дигитално присуство и развој на бренд со тимот на Monday дигитална агенција, дополнителен развој и/или валидација на софтверски решенија со екпертска поддршка на ИТ професионалци од SkillUp Academy и пристап до нови пазари преку 36 Chambers.

Најважниот ресурс кој го добиваат стартапите за време на програмата, освен финансииите е целокупната поддршка за вмрежување и зголемување на видливоста на бизнисите.

Акцелераторот овозможува размена на знаења и искуства помеѓу самите претприемачи, од каде што има огромен потенцијал за произлегување на голем број нови партнерства.

  

Каков е процесот на апликација?

 1. 18.02 Изјавување на Интерес: Апликациите се одвиваат преку нашиот вебсајт со испраќање на краток опис на бизнис идејата со пополнување и прикачување на апликациска форма во коja се објаснува бизнисот,
 2. 09.03 Ask me Anything: Сесија во живо за да праша публиката сѐ што ги интересира;
 3. 15.03 Евалуација: Апликациите кои од страна на Комитетот за евалуација на проекти ќе се оценат дека се најиновативни и имаат потенцијал за раст ќе се квалификуваат за влез во следната фаза;
 4. 20.03 Валидација: Во оваа фаза селектираните тимови треба да поднесат дополнителни документи Pitchdeck, Финансиски проекции, CaseStudy со кои би се потврдиле првичните бизнис концепти и презентирање пред Евалуациониот Комитет;
 5. 01.04 Преговори и Менторство: Вклучување на 5-10 компании во 8 неделна Инвестициона програма и подготовка на компанијата за инвестиција преку, менторство, експертска поддршка, состаноци со потенцијални клиенти и партнери како и преставување на локални и регионални настани. Во текот на програмата тимот на X Фактор Акцелератор ќе го отпочне процесот на Due diligence со тимовите;
 6. 01.06 Демо ден: Стартапите презентираат пред Инвестицискиот одбор и мрежата на партнери, корпорации и инвеститори кои ќе ги одберат компаниите со кои ќе се започнат финалните преговори за инвестиција;
 7. 01.07 Потпишување на Инвестиционен договор: Финализирање на преговарачкиот процес и потпишување договори за инвестиција.

Што да очекувам од X Фактор Акцелератор?

X Фактор Акцелератор има за цел да направи инвестиција во период од 4-6 месеци од аплицирање во програмата во износ од 30.000 до 100.000 евра по компанија, зависно од фазата на развој. X Фактор Акцелераторот има за цел да стане малцински содружник, со процентуален удел во компанијата кој е предмет на преговори. Претставник на акцелераторот ќе добие место во бордот на директори и континуирано ќе помага во донесување на стратешки одлуки и поврзување на компанијата со потенцијални партнери, клиенти и интернационални инвестициони фондови.

 

Овогодинешниот повик официјално е започнат и вашите апликации ги очекуваме до 15ти Март 2021 година преку веб страната на Х Фактор Акцелератор: http://xfacc.mk/

Одговорно лице за контакт: Јозефина Симитчиева 078 377 504

 
   
   
   
   

Најново