Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ова растение потекнува од Северна Африка и Медитеранот. Артишокот првично бил култивиран и конзумиран во Блискиот Исток.

Се користел како лек и храна во античка Грција. Тој бил популарен меѓу богатите граѓани на античкиот Рим (сиромашните луѓе немале право да консумираат артишок).

Интензивното одгледување на артишок во Европа започнало во 15 век, а неколку века подоцна (19 век), артишокот е воведен во САД. Луѓето го гледаат артишокот главно како извор на храна.
foodpanda, избра уште интересни факти за растението.

Артишок е повеќегодишен трн, кој потекнува од Медитеранот.

Првото споменување на артишоците е во литературата околу 40-70 година п.н.е.

Грците и Римјаните сметаат дека тоа е афродизијак.

Семиња од артишок се откриени за време на ископувањата на Монс Клаудио во Египет за време на римскиот период.

До 16 век им било забрането на жените да консумираат артишок, бидејќи се сметал за афродизијак.

Артишокот станува популарен во Европа, благодарение на Холанѓаните.

Најдобрите производители на артишок денес се Шпанија, Франција и Италија.

Во 1947 година Мерилин Монро била крунисана за првата артишокска кралица на Кастровил.

Артишокот е основниот вкус на популарниот италијански ликер.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново