Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Хидратацијата е од клучно значење за одржување на добро здравје. Во летните месеци не треба да дозволиме дехидратација, туку да си обезбедиме прием на доволно вода, свежо овошје и зеленчукови сокови, како и домашни ладни чаеви.

Денес споделуваме со вас рецепт за ладен чај со 3 корисни билки, кои делуваат антиинфламаторно. Благодарение на оваа напивка ќе се чувствувате освежени и енергични. Што содржи?

Тулса

Тулсата првично се користи најмногу во Индија. Се вика уште и свештен босилек. Билката има голем број на здравствени придобивки, вклучувајќи да му помага на телото да реагира на стресот , штити од инфекции и го намалува оштетувањето на ДНК. Исто така тулсата дејствува и силно антивоспалително. Вкусот на чајот подготвен од билката е мек и пријатен.

Рузмарин

Сите свежи билки содржат масла со многу терапевтски својства, а рузмаринот не е исклучок. Тој е еден од највредните билки. Применуван надворешно се грижи за здравјето и убавината на кожата. Континуираното консумирање во форма на напивка, може да помогне за подобрување на метаболизмот, но делува и антивоспалително, благодарение на состојка која се содржи во него – карнозол.

Мајчина душица

Мајчината душица заедно со рузмарин се едни од најчесто користените билки во кулинарството. Таа содржи соединение наречено карвакрол што го подобрува расположението . Напивката од мајчина душица, како и инхалација со билката се препорачуваат за прочистување на грлото и врвови премини, бидејќи антивирусните и антибактериски агенси содржани во неа, можат да навлезат во пареата длабоко во гласните мембрани и да ја олеснат непријатноста.

Заедно, трите вредни билки се претвораат во моќни антиинфламаторна комбинација. Во летните месеци може да си приготвите миризлива напивка од нив во форма на ладен чај. Еве како:

Потребни состојки:

2 лажици тулса
1 свеж страк рузмарин
4 гранчиња свежа мајчина душица
1 литар дестилирана вода

Сварете ја водата, потоа ставете ги билките во неа и оставете ги да се испарат за 20 минути. Потоа исцедете и ставете во фрижидер да се олади. Пред да сервирате засладете по желба.

Поврзани вести

 

Најново