Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Научниците сметаат дека треба да се помести долната и горната граница на адолесценцијата, односно пубертетот, кој би требало да трае од 10 до 24 години.

Некогаш се сметаше дека човекот пораснал со 19 години, но денес образованието трае подолго, а повеќето млади живеат со родителите и не засноваат семејство рано.

Се смета дека пубертетот почнува кога хипоталамусот ќе почне да испушта хормони кои ја активираат хипофизата и половите жлезди.

Некогаш луѓето влегуваа во пубертет со 14 години, но денес во развиените земји, поради подобрување на општото здравје и прехрана, овие карактеристики во раснењето почнуваат околу десеттата година.

Во Велика Британија девојчињата добиваат прва менструација четири години порано за разлика од пред 150 години.

Постојат и биолошки аргументи за продолжување на времето за адолесценција, наведуваат научните агазини.

Човечкото тело продолжува да се развива и по пубертетот. Работата на мозокот се подобрува во дваесеттите години, а кај голем број луѓе умниците растат околу 25 година.

Во Англија, според официјанлата статистика, во 2013 година стаста при првото стапување во брак за мажите изнесува 32,5 години, а за жените 30,6 години.

Тоа е речиси осум години повеќе отколку во 1973 година.

Политиката треба да води сметка за промените во општеството и да им пружи поддршка на младите до 25 години, сметаат научниците.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново