Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Научници направија прв здрав алкохолен пијалок на светот користејќи тофу. За време на производството на тофу, популарна азиска храна, вишокот сурутка останува како отпад и ја загадува околината.

Научниците од Националниот универзитет во Сингапур одлучија да направат пијалок од неа и го нарекоа сачи. Низ процес на ферментација жолтеникавата течност ја претворија во алкохолен пијалок, а процесот траеше три месеци.

Во сурутката додадоа шеќер, киселина и квасец, вкусот е цветно-овошен, а содржи осум отсто алкохол. Освен што има одличен вкус, наводно поседува многу здрави состојки.

Бидејќи тофу се прави од соја, содржи високо ниво хранливи состојки, додека сурутката обилува со калциум.

Новиот пијалок има одлични предности како здравје на коските, срцето и превенција од рак. Пијалокот има рок на траење од четири месеци, а се работи тој да се продолжи двојно без додаток на конзерванси.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново