Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Она што ќе го пишуваат пријателите на Фејсбук ќе биде во прв план, а дури потоа доаѓаат постовите на фирмите и другите медиуми, информира шефот на Фејсбук, Марк Закерберг.

За да се постигне таа цел сукцесивно се менувани алгоритмите кои се одговорни за редоследот на вестите кои се појавуваат во централниот „News Feed“, соопшти првиот човек на Фејсбук, Марк Закерберг.

Најголемата светска онлајн-мрежа, со речиси 2,1 милијарди корисници со години, приоритет им даваше на информации кои ги поттикнуваат луѓето на коментари или на споделување на постот. Во последно време тоа најчесто беа видеата, кои стануваа сѐ поомилени кај корисниците.

Рекламите не се погодени од промените, нагласи вицепретседателот на Фејсбук, Џон Хегеман. Приходите од рекалмите беа тие кои го однесоа Фејсбук во врвот на технолошките гиганти со годишен обрт од 36 милијарди долари.

„Ја менувам целта за нашите продукти-тимови: наместо да се концентрираат на тоа да ви помогнат да најдете релевантни содржини, треба да ви помогнат да остварите позначајни социјални врски“, напиша Закерберг на Фејсбук. Причина за промената, како што вели, е и резултатот од истражувањата дека контактите преку социјалните медиуми со луѓето кои му се важни на едно лице, се добри за неговото расположение и состојба. „Од друга страна, пасивното читање прилози или гледање видеа, колку и да се забавни и информативни, не е толку добро“, оценува Закерберг.

Фејсбук, заедно со други социјални мрежи како Снеп или Инстаграм, беше постојано мета на критики дека поттикнува зависност кај своите корисници. „Се чувствуваме одговорни да обезбедиме нашите услуги да носат не само забава, туку да бидат добри и за здравјето и благосостојбата“, потенцира Закерберг.

 

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново