Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Оваа вест ја објави интернет изданието CNET. Овие образувања може да се покажат како клучни за одржување на идните човечки бази.

Тие, исто така, ќе дадат важни одговори на историјата на Црвената планета. Наодите се направени благодарение на фотографиите на Марс, кои се добиени изминатите неколку години. Тие се земени од модулот MRO кој патува во орбитата околу планетата.

Станува збор за стрмни кањони околу 100 метри длабоки во кои има мраз. Ова е соопштено од научниците, вели Колин Дандас, еден од авторите на студијата.

Според него и неговите колеги, овде и таму не се работи за мали депозити на мраз или замрзнати молекули. Научниците веруваат дека празнините се всушност делови од големи глечери кои се покриени со тенок слој на земја и камења одозгора. Ова ја прави нивната студија многу сериозна.

Самите падини, исто така, може да бидат добар извор на информации за историјата на црвената планета која ги “снимила” важните настани.

Покрај тоа, глечерите може да бидат важен извор на вода и гориво за идните бази на планетата. Ако мразот навистина е колку што изгледа, тоа ќе биде добра вест за идните колонизатори.

Главниот проблем е што повеќето од овие глечери се на многу висока надморска височина, со што условите се дури и поладни и сурови. Научниците, исто така, ќе бараат глечери поблиску до екваторот, што ќе го олесни нивното истражување и евентуално користење.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.