Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Не, нема да тврдиме дека земјата е рамна плоча, туку едноставно ќе ги разоткриеме разликите на мапата која на сите ни е позната како свет, и вистинската големина на одредени, континенти и острови.

За разлика од традиционалната Меркатова мапа до 16 век, на која сме навикнале, мапата објавена на каналот BuzzFeedBlue на YouTubeu ги претставува реалните размери на континентите и на државите.

Причина за ваквата погрешна интерпретација се крие во тоа што се деформирани про проектирање од сферна на рамна површина.

Многумина веројатно ќе се зачудат шѕо Мадагаскар е далеку поголем од Велика Британија, дека Африка е речиси 14 пати поголема од Гренланд, околу 4 пати поголема од Австралија и од Северна Америка.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново