Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Вселенската станица „Tiangong-1″, тешка 8,5 тони го забрзува своето неконтролирано паѓање, а нејзиниот контакт со Земјата се очекува меѓу 24 март и 19 април.

Според некои како места за можен пад се наведуваат Франција, Шпанија и Португалија, а според други пресметки некаде во земјите од Балканот.

“Tiangong” (во превод значи Рајска палата) пратена е во Земјината орбита во 2011 година. Станицата е користена за мисии без посада и со неа, а во историјата влезе како место на прва вселенска мисија на една жена од Кина.

Владата во пекинг лани соопшти дека ја изгубиле комуникацијата со станицата и дека таа ќе падне на Земјата.

Се смета дека нејзиниот поголем дел ќе согори во атмосферата, но дека делови тешки и до 100 кг сепак ќе паднат на Земјата.

Шаните некој да убијат при падот се мали, но Пекинг ќе ги извести Обединетите нации кога конечно ќе почне да паѓа.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново