Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

zatemnuvanje fin

Оваа година не очекуваат три затемнувања на Сонцето и две на Месечината. За жал, затемнувањата на Сонцето нема да можат да се видат од нашиот регион.

Првиот спектакл на небото се очекува на 6 јануари кога ќе се случи делумно затемнување на Сонцето, а следните два се целосни, на 2 јули и на 26 декември.

Во затемнувањето на 6 јануари и на 26 декември ќе можат да уживаат жителите на Азија, додека на 2 јули спектакуларна глетка ќе имаат граѓаните на Јужна Америка.

Но, затоа, пак, во Европа ќе можат да се набљудуваат затемнувањата на Месечината. На 21 јануари, доколку временските услови дозволуваат, повеќе од еден час ќе може да уживаме во таа појава. Истовремено, нашиот сателит ќе биде „Супермесечина“.

„Супермесечина“ е појава кога Земјениот сателит е на една од најмалите оддалечености од нашата планета, и изгледа поголем и посјаен од вообичаено. Кога Месечината е во најблиската точка во однос на Земјата, пречникот на нејзиниот диск набљудуван од Земјата е дури 14 отсто поголем отколку кога е во најодалечената точка.

Според тоа, на 21 јануари ќе имаме можност да ја набљудуваме „крвавата Супермесечина“, што навистина претставува спектакуларна појава.

Делумното затемнување на Месечината ќе се случи на 16 јули, кога во сенка ќе бидат две третини од дискот на Месечината.

Исто така, на 11 ноември ќе можеме да ја видиме појавата која се случува само 13 пати во 100 години, а тоа е поминувањето на Меркур точно пред Сонцето.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново