Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

mikrosoft fin

Додека Соединетите држави се подготвуваат за годинашните претседателски избори, претседателот на Microsoft и директор за правни прашања, Бред Смит велат дека технолошките компании имаат „основна одговорност“ да го сочуваат демократскиот процес на земјата во функција, пренесува CNBC.

„Ние имаме фундаментална одговорност како компанија и како сектор за технологија да помогнеме во заштитата на нашите кандидати од напад и хакирање. Помош за зачувување на интегритетот на гласовите, од изборната кампања до броењето на гласовите и секако целиот изборен процес “, објасни Смит за време на Минхенската конференција за безбедност.

„Ние имаме фундаментална одговорност не само да се осврнеме, туку и да се бориме против дезинформациите и верувам дека имаме фундаментална одговорност да се осигураме дека нашите деловни модели не ја ослабуваат моќта на самата демократија со создавање поларизирани општества кои ја уништуваат основата на она, што ја прави секоја демократија успешна“, додава тој.

Коментарите на Смит за време на безбедносниот форум ги следеа зборовите на извршниот директор на Facebook, Марк Зукерберг, кој рече дека на социјалните мрежи им е потребна поголема регулатива од владите за решавање на растечкиот проблем на опасната интернет содржина.

„Додека нема да се согласам со никаква регулатива на краток рок, верувам дека тоа ќе биде нешто што ќе помогне да изгради доверба и подобро управување со Интернет и ќе биде од корист за сите, вклучително и на нас на долгорочен план“, објави Зукерберг за време на конференцијата.

Според него, во отсуство на ваква регулатива, компанијата ќе продолжи да дава се од себе и да биде што е можно попроактивна. Зукерберг додаде дека не сака Facebook да придонесе за дезинформации и поларизација на заедницата.

Во текот на последните неколку години, Facebook наиде на неколку сериозни проблеми.

Компанијата требаше да одговори на прашања во врска со руското мешање во претседателските избори во САД во 2016 година, скандалот со „Кембриџ амалитикс“ во 2018 година и започнувањето на четири одделни антимонополски истраги против Facebook во 2019 година.

Зукерберг вели дека компанијата веќе има 35.000 луѓе кои имаат задача да бараат интернет содржини и да суспендираат лажни сметки. Според него, тимот моментно суспендира над 1 милион лажни сметки на ден.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново