Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

cofferobot fin

Технологијата игра голема улога во напорите на луѓето да одржат социјална дистанца. Таков е случајот и со роботот – келнер во Даеџон, Јужна Кореја.

“Роботите би можеле да помогнат на луѓето да одржат социјална дистанца. На нашиот робот не му е потребна човечка помош. Од примање на нарачката до испорака“, рече Ли Донг Бае, директор на истражувачкиот сектор на компанијата Vision Semicon, којашто прави роботи.

Овој систем, којшто користи роботска рака за правење и послужување на пијалаци, може да направи 60 различни видови на пијалаци. Исто така може да комуницира и да разменува податоци со други електронски уреди, но и да го пресмета најбрзиот пат за движење низ кафулето.

Како што пренесува Reuters, шест нарачани пијалаци биле послужени во рок од седум минути.

Целта на производителот е до крајот на годината најмалку 30 кафулиња ширум Јужна Кореја да имаат вакви роботи.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново