Џиновски астероид, чиј размер се поклопува со оној на познатиот облакодер Бурџ Калифа, се приближува кон Земјата. Ова беше објавено од НАСА.

Низ цела Европа, многу луѓе веќе ги отфрлија своите стари сјајни светилки и ги заменија со современи LED осветлување. Тие користат до 75% помалку енергија отколку конвенционалните и траат до 25 пати подолго.

Основачот на Фесјбук, Марк Цукерберг, губи 3 милијарди долари поради промените што ги воведува.

Оваа вест ја објави интернет изданието CNET. Овие образувања може да се покажат како клучни за одржување на идните човечки бази.

Она што ќе го пишуваат пријателите на Фејсбук ќе биде во прв план, а дури потоа доаѓаат постовите на фирмите и другите медиуми, информира шефот на Фејсбук, Марк Закерберг.

Vision Dynamix е спин оф компанија на Факултетот за електротехника и информациски технологии од Скопје, а истата е плод на идеја разработена како дел од магистерски труд и желба да им се пружи можност за професионален развој на младите инженери кои штотуку излегле од факултет. Основачи на компанијата се профeсор д – р Миле Станковски и неговиот тогашен магистрант Душко Муртовски, кои решиле од истражувањата направени на факултетот понатаму да развиваат производ кој ќе може да се комерцијализира, пишува специјализираниот портал inovativnost.mk.

Поврзани вести

 

Најново