Маркетиншката фирма, која ја ангажираше Републиканскиот национален комитет случајно објавила чувствителни податоци за речиси 200 милиони американски граѓани.

Желбата за добивање што поголем број „лајкови“ на објавите на социјалните мрежи очигледно не е опсесија само на „обичните смртници“, туку со неа се оптоварени и познатите личности.

Лаптопите се префериран вид персонални компјутери поради практичноста и можноста да се пренесуваат. Сепак, тие не се практични за љубителите на игрите и креаторите на мултимедијални содржини. Овие луѓе обично имаат потреба од најмалку два и дури три монитори што нема на лаптопите. Всушност, наскоро може и да има решение, бидејќи компанијата Razer го прави продуктот Project Valerie – лаптоп со три екрани.

На социјалната мрежа Фејзбук се шири опесен вирус кој може со еден клик да ги земе вашите податоци и дури пари, пишува рускиот “Gazeta daily”.

Компанијата „Интел“ го претстави „компјут кард“, компјутер со големина на кредитна картичка, кој секогаш можете да го носите со себе.

Експерти за кибер безбедност утврдија дека компјутерскиот вирус „ВонаКрај“ (WaanaCry), кој кон средината на овој месец загрози повеќе од 200.000 компјутери во 150 земји, би можел да биде дело на хакери кои потекнуваат од јужниот дел на Кина, Хонг Конг, Тајван или Сингапур, пишува весникот „Саут Чајна Морнинг Пост“.

Поврзани вести

 

Најново