Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Колку познавате своето тело? Еве неколку факти за кои дури и не сте се сомневале и можеби ќе ве натера да го промените начинот на живот.

1. Човек се прозева околу 250 000 пати во текот на целиот свој живот.

2. Низ целиот живот кожата ни се менува целосно 900 пати.

3. Мажите поминуваат околу година од животот, зјапајќи ги жените.

4. Жените пак губат една година, за да одлучат што да облечат.

5. Шест години е вкупната должина на бричење кај мажите.

6. Во текот на целиот наш живот јадеме 35 т храна.

7. 183 755 600 се чекорите кои ги изминуваме.

8. Само две недели од животот ни поминуваат во бакнежи ... ... но четири години, поминувајќи гледајќи во екранот на телефонот.

9. Жените губат 17 години од својот живот во обиди да ослабат.

10. 90% од времето го поминуваме во затворена просторија. Тоа се на пример 71 од 78,6 години живот.

11. Единаесет години минуваат гледајќи телевизија. 46 800 часа од животот на жената одат изгубени во чистење.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново