Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Веројатно вие го миете лицето секој ден за да се заштитите од досадните мозолчиња. Излегува, сепак, дека некои од нашите секојдневни навики може да бидат причина за појава на акни. Дали се препознавате себеси во некои од овие навики?

Допирање на лицето цело време
Лизгањето на рацете по лицето може да биде потсвесно однесување, кое сепак ја оштетува кожата. На овој начин можете да ги префрлите бактериите од рацете на лицето предизвикувајќи акни.

Го пропуштате тушот пред тренингот
Пред да заминете во салата, осигурајте се дека сте поминале низ тушот за брзо туширање. Потта по облеката и лесно може да ги заглави порите, предизвикувајќи акни. Затоа по тренингот тушот е задолжителен.

Земате додатоци на протеини од сурутка
Протеинот од сурутка може да ги има истите ефекти врз кожата како и потрошувачката на премногу млеко. Тоа предизвикува ослободување на инсулин од панкреасот и ова може да предизвика појава на акни.

Мобилниот телефон
Некои од бактериите што се на телефонот може да ја оштетат кожата кога ќе паднат на лицето.

Спиете во валкани постелници
Постелнината собира габи, бактерии, прашина, грини и мртви клетки на кожата, а изложување на нив носи голем ризик за развој на акни.

 

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново