Грозјето е одличен извор на витамини од групата Б (освен Б12), А и Ц кои поттикнуваат размена на јаглехидрати и поволно делуваат на нервниот систем. Содржи шеќер, кој се разликува од останатите шеќери затоа што брзо навлегува во крвотокот и се препорачува при физички и психички напор.

Сите знаеме колку е корисен медот за здравјето. Сепак многу од производителите бескрупулозно ни поттураат лажен мед. За среќа постојат методи кои овозможуваат да го препознаеме природниот мед од лажниот. Тие биле користени од нашите предци, но се забораваат денес. Тие ќе ви стекнат здравје и ќе ви продолжат животот!

Плодовите на брусницата се богати со различни заштитни материи,кои содржат минерали, витамин А, витамин Це, калиум и растителни влакна. Црвената тврда топчеста форма ја има поради присуство на голема количина на витамин Це.

Шпанија и Иран се најголемите производители на зачинот шафран. Лековита билка која се користи во исхраната, а во историјата се памети како растение на мудроста и богатството. Има црвеникава нијанса, а вашето јадење ќе го обои во жолто.

Рузмаринот ја подобрува функцијата на мозокот, има одлично делување врз памтењето и концентрацијата.

Маслинките се богати со витамини, минерали и органски компоненти кои вклучуваат железо, витамин Е, влакна, олеична киселина, феноли и различни антиоксиданси.

Поврзани вести

 

Најново