Највреден летен плод
Дали ви се допаѓа да јадете грозје ? Постојат различни видови на сорти на пазарот и се одликуваат со своја боја и вкусни квалитети. Тие се богати со витамините А, Б-6, Б-12, Ц и D, калциум, железо и магнезиум.
Сепак не треба да претерувате со потрошувачката на овие плодови, бидејќи содржат и доста шеќери. Многу американски студии покажуваат дека вклучувањето на грозје во исхраната може да биде корисно за здравјето.
Еве зошто:
1. Целосно е со антиоксиданси
Грозјето е богато со овие супстанции кои содржат во себе од фитонутриенти и каротеноиди до полифеноли. Токму овие фитонутриенти помагаат во спречувањето на некои видови рак и помагаат за одржување на здравјето на срцето. Меѓу полифенолите, ресвератролот е познат по своите чудесни својства. Тој го инхибира создавањето на слободни радикали, кои се причина за развој на рак, ги проширува крвните садови, ја олеснува циркулацијата и го намалува крвниот притисок.
Содржината на антиоксиданси е највисока во семето и кожата на грозјето.
2. Спречува проблеми со кожата
Утврдено е дека ресвератролот во црвеното грозје спречува знаци на стареење и други кожни проблеми. Според истражувањето спроведено од екипата на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA), супстанцијата комбинирана со пероксид, се бори со бактеријата, што предизвикува акни.