Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ловоровиот лист е сакан од сите и одамна зазема почесно место во кујната. Но, малкумина знаат дека листовите на зимзеленото медитеранско растение може да се користат не само за вкус на храна.
Од лисјата на ловор може да се направи лековито масло, кое има чудесни својства.

Покрај корисните за здравјето на луѓето својства маслото од ловоров лист има својство да ги протера инсекти.

Ловоров лист е едно од повеќето достапни лекови и уште од антиката бил користен за борба против разни болести. Во ловоров лист има мирисно есенцијално масло кое содржи речиси 50% цинеол и уште околу 65 различни корисни компоненти, меѓу кои и рутин.

Благодарение на мирисните испарливи соединенија ловоров лист има фитонцидни својства и помага прочистувањето на воздухот. Тој е богат со фитиноциди, содржи многу микроелементи, тен материи, го зголемува имунитетот. Меѓу минералните материи кои се содржани во ловоровиот лист се манган, калциум, калиум, фосфор, магнезиум, железо, натриум и цинк.

Кои се петте најдобри лековита својства на ловоровиот лист и како се подготвува напивка за проширени вени и болни зглобови:
• ја намалува болката;
• го смирува нервниот систем;
• го зајакнува потењето;
• го зголемува севкупниот тон на телото;
• Стимулира ментална активност.

Бидејќи ловоров лист покажал исклучителна ефикасност во лекувањето на проширени вени и болести на зглобовите веќе има и кратка инструкција за неговата употреба кај овие болести.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново