Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Најновите сознанија за кафето, можеби ќе ви го променат денот. Сите љубители на кафето треба да знаат дека во кафето има соединение, кафестол (kafestol), кое го покачува нивото на холестеролот.

Истражувањата покажале дека кафестолот влијае на рецепторите во цревата, кои се клучни за регулирање на метаболизмот на холестеролот.

Оваа состојка ја има и во кафето без кофеин. Најмногу зависи од начинот на приготвување на кафето. Во турското кафе и нес кафето има многу големи количини. Во мала количина го има само во филтер кафето.

Причината е во начинот на подготовка на кафето. Во хартиените кесички од филтер кафето остануваат мастите од кафето, тоа се всушност состојките кои го зголемуваат холестеролот. Доколку конзумирате 5 шољи кафе дневно, во текот на четири недели нивото на холестерол во крвта ќе се зголеми за 6-8 %.

Умереноста во конзумирање на кафе не би направила проблем.

Од друга страна пак, кафестолот е антиканцероген и го спречува ракот на дебелото црево.

 

Поврзани вести

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер
Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Возачка дозвола „В“ - категорија
  • Познавање на англиски јазик и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност
  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес с. Долно Оризари бб, Велес 1400 задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 15/11/2017 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес
Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/11/2017 година.

Најново