Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Овој метод ќе ги повлече сите болести и отрови од вашето тело. Само направете го тоа! Освен дека свежата зелка е корисна да се зема сурово, ние ги користиме нејзините лисја, за да правиме компресии, кои се неопходни. Само да се потсетиме дека редовното земање свежо зелка има тврда целулоза, затоа не треба да ја јадат луѓе, кои имаат чир. Но, ако зелката ја исечете и ставете во рерната, тоа ја омекнува и не го иритираат желудникот.

1. Зелка за повреди од трауми

Ако вашите зглобови, лактите, зглобовите или лактите ве болат, затоа што сте уморни од работа или движење; ако имате трауми на овие места или ако неодамна сте отстраниле гипс, треба да ги ставите листовите од зелка и да го компресирате. Компостот на свежа зелка ја ублажува болката. Самата компресија е исклучително лесна.
Од телото отсекувајте 1 или 2 листа, но не и надворешните, кои обично ги фрламе. Поставете го листот или лисјата на заболеното место и завиткајте го со поголема крпа, шал, завој, колено или микроб. Треба да спиете на тој начин цела ноќ. Следното утро ќе видите дека листот е сув и местото не треба да ве боли. Ако траумата е стара или болката е многу силна пред да го ставите компресорот со свежа зелка, ќе треба да ја повторите постапката уште неколку дена.

2. Компресирајте од листови од зелка за проблеми со тироидната жлезда

Тироидната жлезда најмногу страда од стрес. Не изгледа толку тажна кога ве болат градите. Тоа може да западне во состојба на хиперфункција – да произведува непотребно големи количини хормони на растот и на метаболизмот. За да биде „смирена“ тироидната жлезда и таа да почне да работи нормално се ставаат на грлото и на тироидната жлезда облоги од листови зелка. Мора да ставите завој или шал за да го задржите свежото зелено ливче на место. Треба да спиете со оваа компресија и да ја симнете следното утро.

3. Со силна главоболка

Ако имате сериозна главоболка, причината може да биде проблеми со очите. Затоа, потребен е лекар за око, офталмолог. Ако главоболката не се должи на очите, туку поради стрес или замор, можете да го ослободите со компресија од свеж лист од зелка.
Помалите листови од зелката или поголемите исечете ги. Одлучите дали да ги ставите на шамија, шал, шапка или на друг начин за да ги држите лисјата на главата, но добро е да спиете цела ноќ со нив.
Со компресираната свежа зелка, насмевката ќе се врати на твоето лице. Ако сте загрижени дека вашата коса ќе се скрши или ќе стане мрсна, направете го тоа за време на викендите.
Зелените лисја ќе ја повлечат болката и ќе се чувствувате одлично.

Ако болката не е толку силна, останете со компресира најмалку 2 часа лежејќи во удобно држење на телото. Овој пат можете да го користите за да прочитате некоја книга, списание, да слушате музика, да гледате филм и ако не сакате да спиете.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново