Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Познато е дека повеќето витамини се губат и деактивирани со термичка обработка. Ова е причината зошто потрошувачката на овошје и зеленчук како најбогата на витамини храна се препорачува во сурова форма.
Сепак, постојат супстанци што се покорисни за здравјето, чии количини не само што не се намалуваат, туку и полесно се варат по благиот кулинарски третман на прехранбените производи. Неколку од редовно конзумираните зеленчуци спаѓаат во оваа категорија. Излезе дека со конзумирање на сурови, ние сме лишени од некои од најважните придобивки од нив.

Еве некои зеленчуци, кои е најкорисни по благиот кулинарски третман.

Моркови

Излезе дека ние сме во право кога ги јадеме сурови. Многу покорисни се печени или подварени со малку масло. Морковите се познати по нивната висока содржина на бета каротен или провитамин А. Ова е моќен антиоксидант кој се трансформира во витамин А во телото. Сепак, многу е тешко да се вари суров морков. Лесното термичко третирање ги прави каротеноидите многу полесни да се варат и се потребни маснотии за полесно да поминат низ крвта.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

30 (триесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/02/2019 година.