Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

trcanje fin

Прашањето што ги интересира сите трчачи е колку треба да трае трчањето. Интересно е дека кај трчањето за здравје / тренинг / слабеење не е важно растојанието, туку времето.
Најгрубо кажано 30 минутното трчање ви дава доволно бенефиции за да се држите до ова времетраење – зголемена циркулација, ослободување од стресот, подобрување на функциите на срцето и белите дробови, зголемен метаболизам.

И сепак резимеата никогаш не се најдобра опција, туку убаво е да се земат предвид индивидуалните потреби.

Почетници

Почетниците во трката / џогирање не треба да се силат. Убаво е да започнат со ниско темпо и постепено да ја зголемуваат брзината. За нив е најдобра стратегијата трчање-одење. Истрчајте 3 минути и потоа одете 1 минута. Повторете го ова 8-10 пати.

Ако сакате да ја зголемите издржливоста

Овде најважно е да сте подолго време во состојба на трчање. Ако трчате 3 пати неделно, направете ги 4. Ако трчате по 20 минути, зголемете на 25. Зголемувајте го темпото непречено и гледајте да не се силите премногу.

Трчање за мускули

Само по себе трчањето нема да ви помогне да добиете мускулна маса. Сепак, може да се подигне издржливоста и флексибилноста ако трчате со тегови на рацете и нозете. Додадете кон трчањето сквотови, склекови, удари, стомачни. Експлозивни спринтови исто така се добри во овој случај.

Трчање за слабеење

Тука клучно е ниското темпо и времетраењето – минимум 40 минути. Трчајте не брзо, со подеднакво темпо и по можност без паузи.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново