Прашањето што ги интересира сите трчачи е колку треба да трае трчањето. Интересно е дека кај трчањето за здравје / тренинг / слабеење не е важно растојанието, туку времето.

Изморени сте и нервозни. Можеби имате проблеми со срцевиот ритам или проблем со спиењето. Проблемите можат да бидат предизвикани од недостатокот на магнезиум.

Многумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

Дали ви се допаѓа да јадете грозје ? Постојат различни видови на сорти на пазарот и се одликуваат со своја боја и вкусни квалитети. Тие се богати со витамините А, Б-6, Б-12, Ц и D, калциум, железо и магнезиум.
Сепак не треба да претерувате со потрошувачката на овие плодови, бидејќи содржат и доста шеќери. Многу американски студии покажуваат дека вклучувањето на грозје во исхраната може да биде корисно за здравјето.

Комбинацијата на овие две природни состојки, освен што ќе го исчисти организмот од токсини, околу вас ќе направи и невидлив штит на имунолошкиот систем.

Зошто треба да обрнеме внимание на нив во летната жештина?

Прегревањето е опасна состојба која може да доведе до опасни по живот ситуации ако не се совладаат. Во врелите месеци и за време на дехидрација, како и интензивни вежби во топлината, нашето тело е изложено на ризик од прегревање.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново