Оревите се многу вредни јатки – едни од најкорисните според науката. Тие имаат силно влијание кај некои хронични заболувања како помагаат, како за нивната контрола, така и за нивно спречување.

Аквафаба е течноста која можете да ја најдете во лименките од конзервираните мешунки или, што е уште подобра варијанта, во тенџерето во кое сами сте ги свариле дома.

Клетките во човековото тело се изградени од 70-75% вода, но процентот варира во зависност од полот, возраста и килограми. На пример жените имаат помалку процент на вода од мажите.

Слатките компири не се само слатка алтернатива на обичните компири. Тие можат да помогнат во регулирањето на телесната тежина и крвниот притисок.

Тие содржат многу корисни материи, потребни за вашето тело.

Пушачите и поранешните пушачи последните години почнаа да се грижат за своите бели дробови и генерално, за здравјето. Почнуваат се повеќе да консумираат намирници кои алкално делуваат на организмот што дава многу здравствени предности. Дознајте кои намирници се добри за здравјето на белите дробови, и кои од нив ги чистат од токсините кои се последица од пушењето.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново