Кокосот се смета за најкорисно дрво на светот, а од него се добиваат храна, и пијалок. Речиси ништо од кокосот не се фрла, особено во Филипините, каде што го нарекуваат “дрво на животот.

Крвниот притисок може да се покачи и доколку често јадете многу солена храма. Солената храна значајно го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, ризикот од рак на желудник и згора на се, го потпомага дебелеењето.

Дали знаевте дека комбинацијата на мед и цимет од одамна се смета како лек за се – се верувало дека може и да го врати видот.

На цвеклото гледајте како да е црвен спанаќ, исто како супер храната на Попај. Овок зеленчук се смета за едно од најдобрите извори на фолна киселина и бетаин. Овие два нутриенти дејствуваат заедно и се мошне успешни во намалување на хомоцистеинот во крвта, кој може да предизвика оштетувања на артериите, а со тоа се зголемува и ризикот од срцевите заболувања.

Црвениот кромид благотворно делува на кардиоваскуларниот систем, го регулира количеството на холестеролот и триглицеридите, но влијае и на подобрувањето на имунитетот.

Ајдучка трева во народот позната и како столисник и романтика,одамна е сместена во редот на највредни лековити билки. Името ајдучка го добила по ајдуците кои со неа ги лечеле своите рани.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново