Најновите сознанија за кафето, можеби ќе ви го променат денот. Сите љубители на кафето треба да знаат дека во кафето има соединение, кафестол (kafestol), кое го покачува нивото на холестеролот.

Со неконтролирана употреба на антибиотици, односно ако ги злоупотребуваме за да се лекуваме на своја рака или да третираме вируси со нив, во блиска иднина ќе нè убиваат и банални инфекции. Научниците го вклучија црвеното светло за аларм дека треба да се создадат т.н. супербактерии, на кои не може да дејствува ниту еден антибиотик. Светската здравствена организација објави листа со 12 бактерии кои се сметаат за огромна закана за здравјето зашто станале отпорни на повеќето антибиотици и за кои, што е можно побрзо, треба да се најде лек. Во Македонија ги има сите и ги усмртуваат оние луѓе кои се со опаднат имунитет.

Надуеноста на стомакот е многу непријатен феномен, освен што се чувствувате непријатно, изгледаме подебели отколку што навистина сме. Многумина веруваат дека проблемот е поврзан со масните наслаги во абдоменот, но всушност има многу други фактори кои го тераат нашиот стомак на такво чувство.

Иако од мали нозе не учат дека сета храна мора добро да ја измиеме пред јадење или готвење, не е секогаш така. Некои продукти не треба да се мијат, а некои мора.

Ова веројатно е наједноставниот начин да го изгубите оној упорен вишок од неколку килограми…

Ловоровиот лист е сакан од сите и одамна зазема почесно место во кујната. Но, малкумина знаат дека листовите на зимзеленото медитеранско растение може да се користат не само за вкус на храна.
Од лисјата на ловор може да се направи лековито масло, кое има чудесни својства.

Поврзани вести

 

Најново