Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Racinovisemejstvoto fin

На првиот ден од одржувањето на 56 „Рацинови средби“ свежо цвеќе беше положено и пред спомениците на Кочо Рацин во центарот на градот и во дворот на велешката гимназија која го носи името на великанот. Пред споменикот во дворот на гимназијата се обрати Соња Стојменска Елзесер, претседателка на Друштвото на писатели.

Racinovicentar fin

RacinovipretsedatelkanaDPM

Стојменска Елзесер побара споменот за стихот на Рацин да се чува, негува и да се пренесува на идните поколенија затоа што ликот и делото на поетот се дел од вистина во која освен што тој е поет, писател на есеи, истражувач на Богомилите и на филозофијата на Хегел додека со своите раце создавал грнчарски производи, работел тешка физичка работа и ги испеа тмурните стихови што го предизвикаа силно светнатиот ден.

Претседателка на Друштвото на писатели побара од велешани да не дозволат сенка да падне врз името и делото на Кочо Рацин.

Racinovi odborotilaureatite

Пред официјалното прогласување за отворени на 56 „Рацинови средби“ во фоајето на велешки театар беше отворена изложбата „ Споменот на Рацин низ времето“подготвена од Народниот музеј во Велес кој располага со книги и фотографии од почетокот на одржувањето на поетските средби.

RacinoviRade Siljan

Racinovikniga

Исто така се одржа и промоцијата на книгата „ Бели мугри на словенски јазици“ на писателот Раде Силјан. Неа ја промовираше проф. д-р Кристина Николовска.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново