Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Trojcanascena fn1

Со првите кадри, кои го прикажуваат тромиот здравствен систем во државата кога треба да спаси живот, филмот „Дедо и внук“, кај гледачот ги буди спомените за малата Тамара, девојчето од Велес кое не ја доживеа потребната интервенција во странство поради желбата на власта операцијата да биде прва во Македонија во новоотворена болница за да може да се соберат политички поени. Родителите на детето што не успеа да го спаси докторот Никола, во филмот, со ист гнев како и на Тамара. Мајката на докторот во филмот прв човек на Фондот за здравство со ист обид да се спаси репутацијата на институцијата и да се префрли вината на родителите. Но, потоа во филмот сценаристот и режисер илија Пиперкоски развива приказна што поттикнува на размислување за семејните вредности, оние кои се изгубени во последните децении на македонско тло, каде трката по пари во втор план ги става семејните врски како што се дедо, татко, син, неопходните радувања на растењето на децата, разговорите на заедничка маса, довербата во професоналното надраснување на таткото од страна на синот или најкратко изгубеното време за радост, љубов, почитување. Последниот филмски кадар е особено интересен за гледачите.

Piperkoski fn

-Постојат два вида на филмови, првите кои поставуваат прашања но на крајот од филмот ги поседуваат одговорите и вторите кои не на сите поставени прашања им даваат одговор туку бараат интеракција од гледачите за да ја допродолжат приказната. Јас направив филм по второт пример. Сакам интеракција, тие да ја продолжат филмската приказна, секој на свој начин. Филмот можеби не може да го промени светот но може да постави прашања од кои ќе зависи како ќе биде понатаму. Тој е илузја на денешното општество, блиско на тоа што денеска го живееме, рече Пиперкоски.

Publka1

Запрашан зошто второт главен лик, покрај внукот е дедото, подзаборавената генерација на грагани токму од своите деца и внуци, режисерот со одговор дека и тоа е македонска реалност.

Publka2

- Филмот кај нас можеби е реалност која што сите треба да придонесеме за да ја промениме, потресен и трогателен. Но во Норвешка можеби не логичен затоа што нивниот систем на гледање на своите чеда е со поголема свесност, на поинакво ниво, па и свесноста да имаш стари луге крај себе во споредба со нас, како ги гледаме повозрасните, ама и болните чеда. Живееме во турболентно време кое не само што не ни дава можност да ги согледаме работите туку и неможност да бидеме покреативни во пронаогање на решенија како да бидеме подобри секој ден, додаде Пиперкоски.

За актерот Деjан Лилиќ кој го игра ликот на внукот Никола, лекарот кој не успева да го спаси тугото дете, филмот претставува надеж за освестување на лугето дека трчањето по пари не треба да е најважната животна цел.

Lilic fn

- Не е важно тоа што ќе имаш сума на пари на маса а околу себе тажни луге, нервозни, несреќни и нерасположени. Важно е да имаш помалку пари ама среќни луге затоа што гладни нема да останеме ама тажни, несреќи и осамени, можеме да бидеме. Можеби е банално да кажам дека среќата не е во парите ама навстина тоа е така. Потрошувачкото општество не тера тоа да го правиме но тоа е погрешниот пат. Од семејството потекнува нашиот бит, ДНК-то кое ни е врежано. Најмногу можат да ти помогнат тие што те сакаат а тоа е најблискиот круг што седи околу семејното огниште, каде се решаваат најзначајните работи за двајца, тројца, шестмина. Од тоа нема ништо позначајно, рече Лилиќ.

publka3

publka4

publka5

ekpa fn

Режсерот на филмот „Дедо и внук“, Пиперкоски заедно со актерот Лилиќ и монтажерот Данчо Стефков по првата проекција во кино „ Киноверзум“ во Свети Николе, во саботата, на 1 февруари, се дружеа со публиката, се фотографираа и ги слушаа првите впечатоци.

Филмот „Дедо и внук“ е семејна емотивна драма, огледало на секојдневниот живот на едно македонско семејство што комплетно е снимен во Охрид и раскажува за едноличниот живот на пензионерот Никола, се до ненајавеното доаѓање на неговиот единствен внук кој го нема посетено повеќе од 10 години. Во главните улоги: Салаетин Билал, Даниела Ивановска и Дејан Лилиќ./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново