Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SVNikole faanje na krstot fin

Над дваесет млади Светиниколци денеска, по повод денешниот празник Богојавление, скокнаа во осветените води на базентот пред црквата „Свети Николај“ пред присутни над илјада граѓани. Меѓу нив најсреќен беше Мартин Јосевски.

SVNikole fakacnakrst fin

- На сите што учествуваа во фаќањето на крстот и на сите православни верници им го честитам денешниот голем празник. Традиционално, на среќниот фаќач на Светиот Крст му доделивме награда телевизор. Богојавление е празник кој е поврзан со крштевањето на Исус Христос во водите на реката Јордан од Свети Јован, а фаќањето на крстот означува соединување на човекот со Христа, рече градоначалникот на Свети Николе, Сашо Велковски.

SvNikole pozarnikari fin

Богојавление - Водици за свој ден го одбележува Доброволното противпожарно друштво Свети Николе. Пожарникарите доброволци годинава одбележаа 84 години од постоењето. По тој повод во просториите на друштвото се осветуваше славски колач./У.Ј

 

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново