Кавадаречката болница е на пат да го оправда регионалниот карактер на медицинска установи што го има за Тиквешијата. Таму во изминатиот период интензивно се реализираат проекти за подобрување на условите за пациентите, но и да се добие квалитетна медицинска услуга.

Има расположение кај германските инвеститори да инвестираат во Македонија, рече меѓу другото денеска во изјавата за медиумите,  амбасадорот на Германија во Македонија, Норберт Герберих по средбата со градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев.

Се смени ставот на претставниците на “Џи сол“ по синоќешната средба со транспортерите во Владата на која посредуваше вицепремиерот Кочо Анѓушев. Денеска наместо да договараат начин на исплата на заостанатиот долг за превозот на руда од времето кога газда на „Фени индустри“, беше холандски „Кунико“, тие рекле дека со купување суровини преку фирмата „Нова логистик“ ќе платат дел од долгот. Тоа значи дека извисија транспортерите на кои „Фени индустри“ им должи 3,1 милион евра.

Веќе од денеска да се бара начин како фирмата „Џи сол“ да им ги исплати заостанатите обврски на транспортерите кои вршеа услуги за кавадаречки „Фени“ во вкупен износ од 3,1 милион евра. Ова го заклучиле на синоќешниот состанок на кој присуствуваа нивни претставници, швајцарскиот закупец во посредство на вицепремиерот Кочо Анѓушев. Побарувањата на транспортерите кон Фени се појавуваат преку фирмата „Нова логистик“, која пак е еден од доверителите во стечајната постапка. Штом бидат исплатени тие ќе продолжат да превезуваат руда за потребите на „Фени индустри“ во стечај.

За прв пат по 70 години откако е изградена, целосно ќе се реновира зградата на Здружението на пензионери во Кавадарци. Ќе се замени покривната конструкција, ќе се реновираат просториите на здружението, клубот на пензионери, а ќе се постави и термо фасада на целиот објект.

Интензивно почна да се шири грипот во Кавадарци, потврдуваат од Центарот за јавно здравје. Изминатата недела регистрирани се нови 254 заболени, со што вкупниот број на болни оваа сезона се искачи на 564 болни.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново