Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Админинистрацијата од судовите во  Кавадарци и Неготино денеска беше на штрајк пред судот. Судења не се одржуваа, а се работеше само на итни предмети. На административците подршка во остварувањата на своите барања им даде и адвокатската комора. На штрајк пред судот во Кавадарци беа и адвокатите од градот, а е  отворена и книга за подршка во судот.

Причина за штрајкот е незадоволство од донесениот нов Закон за судска служба и сите законски аномалии кои произлегуваат од истиот. Поради тоа и вработените во Основниот суд во Кавадарци го користат нивното демократско право на штрајк.

„Педесетина вработени судски службеници од Кавадарци, се одзваа и се приклучија кон повикот за штрајк и протест во организација на Синдикатот на УПОЗ и Здружението на судска администрација на РМ.            Вработените судски службеници, до последениот, со 100 процентен одзив, едногласно изразуваат незадоволство од игнорантскиот однос на ресорното Министерство за Правда која досега се покажа незаинтересирана  за изнаоѓање на заедничко прифатливо решение за функционирањето на судската служба која е важен столб во работењето и дејствувањето на судовите во Македонија. Досега не се исполнија  нашите барања за зголемување на платите што патем беше ветување од Владата на РМ како дел од еден од многуте проекти кои постојано се потенцираат како позитивна придобивка на оваа власт“ рекоа претседателот на Подружницата на Здружението на судска администрација на Основен суд Кавадарци Сузана Коцева и Претседателот на Синдикалната организација на УПОЗ при  Основен суд Кавадарци Трајанка Бошева.

Судската администрација исто така бара и враќање на старото работно време од 7 и 30 до 15 и 30,  враќање на правото за остварување на додаток за кариера, примена на интерниот пред јавниот оглас и конечно потпишување на Колективен договор за вработените во правосудството.

Оценката на судските службеници е дека законот за судска служба има сериозни пропусти и истиот е неприфатлив поради лошиот начин на оценување и казнување кој делува крајно  демотивирачки за секој  вработен во судовите./А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново