Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Најдобрите ученици од шумарската струка во СОЗШУ „Ѓорче Петров“ Кавадарци кои ќе се истакнуваат во целокупниот наставен процес, а кои имаат посебен афинитет кон шумарството и екологијата  ќе добиваат стипендија од ЈП Македонски шуми. Ќе изведуваат  практична настава  во претпријатието, а воедно имаат можност за вработување по завршување на образованието.

Ова е дел од содржината на меморандумот за соработка што денеска го потпишаа генералниот директор на „Македонски шми“ Зоран Ѓорѓиев и директорот на училиштето, Горан Велковски.

Директорот на Македонски шуми најави заеднички проекти од истражувачки, развоен и научен карактер.

  • Како Македонски шуми сме отворени кон училиштето за практична настава за учениците во просториите и објектите на Македонски шуми. Со одлука на управен одбор ќе дадеме стипендија за најдобрите ученици – рече Ѓорѓиев.

Директорот на училиштето е задоволен со потпишувањето на овој меморандум за соработка, бидејќи е од големо значење за професионална надградба на учениците од шумарската струка.

  • Се надеваме дека со овој чин ќе го спречиме одливот на млади кадри од областа на шумарството – нагласи Велковски.

Деновиве,  учениците и професорите се ангажирани на уредување на училишниот двор. Хортикултурно е среден влезот на училиштето, а во сопствената работилница направени се клупи кои исто така се поставени во дворот на училиштето. Овој расадник на стручни кадри од оласта на шумарството и земјоделството најавува интензивни соработки со компании од овие дејности, со цел подобра едукација на учениците./А.Д

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново